Pieczywo
W Polsce jeden z
najbardziej podstawowych składników diety. Tutaj występuje w
formie chleba tostowego. Dostępne są także pszenne bułeczki.
Wędliny, mięso
Ciężko dostać dobre
wędliny. Większość ma kolor tak wściekle różowy, że mam
wątpliwości co do ich zjadliwości. Najczęściej jedzonym mięsem
obiadowym jest kurczak. Powszechne są również ryby.
Masło
Można kupić roślinne,
śmietankowe a także masło orzechowe. To ostatnie najczęściej
gościło na naszym stole. W połączeniu z kromką chleba tostowego
i łyżeczki dżemu stanowiło moje śniadanie przez kilka dobrych
miesięcy. Później nieco się znudziło więc zastąpiły je płatki
owsiane zalane wodą z dodatkiem sezonowych owoców, najczęściej
bananów.
Owoce
Banany, papaje, mango,
arbuzy, pomarańcze, mandarynki, passifruty, awokado... W zależności
od pory roku. Bez problemu można kupić kilka odmian bananów. Mi
najbardziej smakują małe, nieco słodsze i twardsze niż te
dostępne w Polsce. Największą popularnością w Makululu cieszy
się mango. Obecnie przypada czas kwitnienia, w grudniu i styczniu –
owocowania. W pozostałych miesiącach – czas wspominania i
wyczekiwania. Dzieci je uwielbiają i kiedy powiedziałam im, że w
Polsce nie mamy na każdym kroku drzew mango stwierdziły jednogłośnie, że nie
mogłyby żyć w takim kraju.
Różne odmiany bananów |
Warzywa
Pomidory – na bazarku
ułożone w równe stosiki gotowe do sprzedaży.
Rynek warzywny |
Kukurydza – sprzedawana
w kolbach lub wyłuskana, często przed spożyciem prażona na
rozżarzonym palenisku. Powszechny jest też popcorn. Małą
zafoliowaną torebkę popcornu można kupić za 50Ngwe (=0,5Kwacha ~
20gr).
Dynie
Kapusta
Soja
Fasola
Różne odmiany fasoli |
Bakłażany
Orzeszki ziemne -
sprzedawane surowe, gotowane lub prażone
Słodkie ziemniaki (bemba: ifiumbu)–
sezon na nie przypada w miesiącach czerwiec-lipiec. Mi najbardziej
smakują gotowane w skorupkach z dodatkiem masła i soli.
Typowe – nietypowe
Mukoyo – biały, słodki napój zrobiony z mąki kukurydzianej i korzeni mukoyo
Maheo - również biały, słodki napój podobny do mukoyo, z tą różnicą, że nie dodaje się do niego korzeni mukoyo
Siedmiodniowiec (Seven Days) - piwo robione z mąki kukurydzianej. Nazwa wzięła się od tego, że wilgotną mąkę z cukrem pozostawia się na siedem dni do sfermentowania.
Maheo - również biały, słodki napój podobny do mukoyo, z tą różnicą, że nie dodaje się do niego korzeni mukoyo
Siedmiodniowiec (Seven Days) - piwo robione z mąki kukurydzianej. Nazwa wzięła się od tego, że wilgotną mąkę z cukrem pozostawia się na siedem dni do sfermentowania.
Mukojo |
Nshima (ugwali) –
gotowana na gęsto mąka kukurydziana z wodą, bez smaku, formuje się
z niej kulki wielkości małej pięści i zjada maczane w sosie;
najczęstszy składnik obiadu.
Tobwa – gotowana mąka
kukurydziana z wodą z dodatkiem cukru, rzadsza niż nszima, do picia
Trzcina cukrowa –
chętnie żuta przez dzieci i dorosłych, z niej produkowany jest
cukier
Mięso krokodyla –
niezbyt popularne na stołach tubylców ze względu na przesądy
związane z krokodylami; niemniej jednak dostępne. Krokodyle hoduje
się w Zambii głównie ze względu na skóry, mięso jest produktem
ubocznym.
Mięso krokodyla |
Kapenta – małe rybki,
gotuje się je często z olejem i pomidorami, zjada razem z nszimą
Typowy zambijski obiad: nszima, kapenta i gotowana kapusta z pomidorami |
Catapilar – gąsienice,
pieczone stanowią przysmak, wcale nie są takie tanie
Pieczone myszy –
podobnie jak gąsienice – przysmak
Chikanda - pasztet z orzeszków
ziemnych i "orzeszków chikanda" z dodatkiem sody, wyglądem przypomina wątróbkę. Orzeszki chikanda to tak naprawdę dziko rosnące brązowe bulwy storczyków wydobywane spod ziemi. Chikanda stanowi doskonałe źródło białka i minerałów (głównie wapnia).
Maniok (kassawa) –
spożywa się gotowany lub pieczony; używany także do sporządzania
maki
Dlaczego wesoła
krowa?
Jednym z produktów jakie
czasem kupowałam w Shoprite (sklepie samoobsługowym, powszechnym w
całym kraju) był topiony serek w plasterkach, sprowadzany z
Austrii, o nazwie "Happy Cow" (ang. wesoła krowa).
____
W Zambii dostępnych jest
wiele różnych produktów. Istnieje grupa społeczeństwa, która
może sobie pozwolić na zbilansowaną dietę. Niestety w dzielnicach
takich jak Makululu wiele osób żyje z dnia na dzień ufając, że
kolejnego dnia wystarczy mąki by ugotować n'szimę dla całej
rodziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz